Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Antifriz Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Eklenir? - Online Yedek Parça | Oto Yedek Parça |OnlineParcam.com

27-10-2020 10:51
Antifriz Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Eklenir? - Online Yedek Parça | Oto Yedek Parça |OnlineParcam.com

Kimyasal bir karışım olan antifriz nedir? Antifriz, otomobil ve her türlü aracın, motorlarındaki su moleküllerinin donmasını veya aşırı ısınmasını önleyen, ısı transferi yapan bir tür kimyasal karışımdır. Sadece donmaya karşı kışın kullanıldığı akıllarda kalsa da, yaz mevsiminde de aşırı ısınmaya karşı kullanılması gerekir.

Kısacası; aşırı ısınma ve donmaya karşı, ısı transferini düzenleyen bir kimyasal diyebiliriz. Hava sıcaklığının veya soğuk-donma etkileri vb. durumların değişiklik gösterdiği bölgelerde kullanımı yoğundur. Genel olarak, antifriz motorun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağladığı için kullanılmalıdır. Antifriz farklı renklere ve çeşitlere sahiptir. Özellikleri kapsamında sizlerde tercih edebilirsiniz.

Antifriz Nedir?

  • Motorun soğutma suyuna eklenen antifriz, suyun donma noktası düşürür ve kaynama noktasını yükseltir. Bu özelliği ile; kış mevsiminde motorun soğutma suyunun donmasını ve yaz mevsiminde, radyatör suyunun kaynamasını önlemiş olur.
  • Antifrizin soğutma sisteminin içinde bulunan lastik hortumlara veya metallere herhangi bir zararı yoktur.
  • Soğutma suyuna, yüzde 33 oranında eklenen antifriz sayesinde, karışımın donma noktası, -18 dereceye kadar düşer, yüzde 50 oranında karıştırıldığında ise -37 dereceye iner, böylelikle motor suyunun donma riski ortadan kalkar. Bulunduğunuz iklimin koşullarına göre, antifriz ekleme oranlarını belirleyebilir ve radyatöre bu yönde ekleyebilirsiniz.
  • Antifriz genel olarak şeffaf renktedir, fakat suyun renginden ayırt edilebilmesi için, içeriğine renklendirici katılır, bu nedenle farklı renkleri bulunmaktadır. Antifriz renkleri sayesinde, türünün ayırt edilmesi de kolaylaşır.

Antifriz Nedir? Antifriz Renkleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Antifriz nedir diye soracak olursak genel olarak, renksiz şeffaf bir üründür diyebiliriz. Fakat su bileşeni ile ayırt edilmesi için, renklendirme yapılarak piyasaya sürülür. Böylece çeşitlerini, renklerine göre de kolayca ayırt edebileceğinizi söyleyebiliriz. Antifriz sınıflandırılması genelde, organik ve inorganik şeklinde de yapılabilir. Renklerin özelliklerine bakıldığında ise, her araca göre, doğru ve etkili antifrizin değişebileceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle bu konuda, bilgi sahibi yetkili servislerden yardım almanız daha faydalı olacaktır.

  • İnorganik antifriz ürünler: Genel de açık parlak yeşil rengine sahiptir. Ortalama ömürleri ise 40-50 bin km- 2 yıl şeklindedir. Demir koruyucu özellikleri vardır. Fosfat ve alüminyum koruyucu silikat içeren bu tür antifrizler; demir motor bloğu, alüminyum hava dolaşım pompası, silindir kapağı ile soğutma sıvısının dolaştığı parçaların kullanıldığı araçlarda, korozyonu önlemektedir. Antifriz renkleri ile alakalı edindiğiniz bilgiler bu açıdan önem taşır.
  • Organik antifriz ürünler: Genelde, turuncu, koyu yeşil, pembe gibi, farklı renklerde üretilir. Kullanım süresi; 200 bin km-5 yıldır. Fosfat, silikat içermezler. İnorganik karışımlar kadar, korozyon önleyici etkisi yoktur, bu tip antifrizler motora geç nüfuz eder, fakat uzun süren bir koruma sağlar.
  • Hibrit organik ürünler: Organik-inorganik türlerin karışımından oluşur. Renkleri ise; sarı, turuncu ya da bazen kırmızı-pembe renklere sahip olabilir.

Antifriz nedir? Antifriz kısa ve net olarak, motorların ısı transferini yapan-düzenleyen bir tür kimyasal karışıma denir. Piyasada en fazla görülen ve kullanılan türü ise mavi renkli olan antifriz diyebiliriz. Mavi antifrizler, klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenmesiyle üretildiği belirtilmektedir.

Mavi renginden sonra, en çok kullanılanı ise kırmızı antifriz olanıdır. Kırmızı olanı; organik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretildiği için, mavi renklisine göre, üç kat daha uzun ömürlü olduğu ifade edilir. Fakat kırmızı antifriz özelliklerine göre zararları da oluşabilir.

Ekipmanın yaşı vb. özelliklere göre, kırmızı antifriz aşınmalara neden olabilir. Yeşil renk antifriz ise; inorganik şekilde üretilir. Fakat, kireçlenme ve donmayı en iyi önleyen antifriz olduğu belirtilir. Fakat, iyi koruyucu olmasına rağmen kısa ömürlü olduğu söylenir. Organik olan turuncu antifrizler ise; uzun ömürlüdür. Fakat, motor koruması bakımından daha zayıf olabilir.

Antifriz Ne İşe Yarar? Faydaları Neler?

Tüm araçların, motorlarının bir tür koruyucu karışımı diyebiliriz. Donma ve aşırı ısınma durumları ile karşılaşmanızı önleyen etkili bir tür kimyasal karışımdır. Antifriz nedir? Antifriz, bir tür ısı transferi-düzenleyicisi denilebilir. Mevsimsel durumlara ve hava koşullarına göre, aracın aşırı soğuk ve ısı ( hararet ) durumlarından etkilenmeden çalışmasını sağlar. Yaz aylarında, kaynama noktası düşen motorun, soğutma sıvısının kaynama derecesini dengeler ve motorun hararet yapmasını önler. Soğuk havalarda, motor soğutma suyunun donma noktasını düşürür ve aracın, zor hava koşullarında dahi sorunsuz çalışmasını sağlar.

Antifriz nedir? Bu konuyu etraflıca incelediğimize göre, faydalarına göz atabiliriz.

  • Antifriz ne işe yarar? Faydaları nelerdir? Bu soruların cevabı olarak, bilinçli otomobil kullanıcıları için, dört mevsim koruma arayışının çözümü diyebiliriz. Motorun aşırı ısınmasını ve donmasını sağlar. Ayrıca, korozyonu engeller, aracın ömrünü uzatan bir tür koruyucu madde diyebiliriz.
  • Motorun sıcaklığına, hava koşullarına, buharlaşmaya karşı direnç göstermektedir. Bu nedenle, ısı transfer seviyesi yüksek ürünleri tercih edebilirsiniz. Böylece, aracınızı her mevsim, her koşulda güvenle kullanabilirsiniz.

Antifriz Nasıl Eklenir? Seçimi Nasıl Yapılır?

Antifriz, otomobillerin etkili bir koruyucu maddesi denilebilir. Bu nedenle, seçimi doğru yapılması gerekir. Ayrıca kullanma aşamasında, antifriz nasıl eklenir gibi sorularının yanıtını da bilmeniz, sizlere bilinçli bir kullanım sağlar. Su molekülleriyle birleşerek motorda oluşan; donma, hararet, korozyon gibi durumlara karşı koruma sağlayan antifriz seçiminde, karışım maddelerine dikkat edebilirsiniz. Türlerini bilmeniz tabii ki aracınız için en doğrusunu seçmenizde yararlı olur.

Fakat, renkleri ve türleri biraz farklılık gösterdiği için, aracınıza uyumlu-sağlıklı bir antifriz için yetkili servislerden de yardım alabilirsiniz.

Aynı zamanda, aracınızın kullanma kılavuzu kapsamında, aracın motorunu oluşturan parçaları ve motorun çalışma prensiplerini dikkate alarak doğru ürünü seçebilirsiniz.

Örneğin, aracınızın motorunda alüminyum kullanılmış ise, silikat içeren hibrit ve organik tipleri seçebilirsiniz. Seçim yaparken, aracınızı kullanım sıklığı hatta yaşadığınız bölgedeki suyun sertliği de, ürün için ipucu sağlar. Antifriz sıvıları, su ile karıştırılarak kullanıldığından dolayı, sertliği yüksek su ile hibrit veya organik türleri karıştırmanız ürünün performansını artırır. En iyi antifriz markası denildiğinde, piyasada yer alan sayısız ürün olabilir. Ama önemli olan sizin aracınıza en uygunu olmasıdır.

Antifriz Nasıl Eklenir?

  • Güvenli bir ortam için, öncelikle aracınızın motorunun soğuduğundan emin olun. Aracınızın kaputunu açın ve şekli ızgaraya benzeyen radyatörü bulun; radyatör ve yedek su kapağını açın.
  • Radyatörün altında bulunan, tahliye kapağını açın içinde yer alan, tüm suyu boşaltın. Daha sonra, kapağı yeniden sıkıca kapatın. Ardından, antifrizi radyatörden içeriye doğru dökün.
  • Döktüğünüz antifrizin üzerine ise bir karışım oluşturmak adına saf su ekleyin. Radyatör bölümü tamamen dolduktan sonra, aracınızın motorunu çalıştırmak için hazırlayabilirsiniz.
  • Motor çalışır durumda iken, yeniden kaputun başına geçerek, çalışan motor-radyatörde yaşanan su kaybını dengelemek için, su eklemeye devam etmeniz gerekir.
  • Su, normal seviyeye geldiğinde ise eklemeyi bırakın. Radyatör kapağını yeniden kapatın ve böylece antifriz ekleme işlemini tamamlamış olursunuz. Antifrize bir nevi, radyatör antifrizi de denilebilir.

Bu işlemi gerçekleştirmek için, sadece tahliye kapağı ve radyatör kapaklarının yerlerini aracınızda tespit etmeniz-bilmeniz yeterli olur. Önemli olan aracınız için doğru antifriz türünü seçmeniz gerektiğidir. Ayrıca, antifriz türünü belirlerken aracınızın motoruna ve vb. özelliklerine dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda, antifrizi rengine göre değil, önemli olan türüne göre belirlemeniz gerektiğidir. Çünkü rengi, içeriğinde yer alan karışıma göre değişmektedir. Antifriz fiyatları da organik-inorganik vb. karışımlara göre değişir.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.