Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Araç Kış Bakımı ve Kıştan Önce Yapılması Gerekenler - Online Yedek Parça | Oto Yedek Parça |OnlineParcam.com

31-10-2020 13:47
Araç Kış Bakımı ve Kıştan Önce Yapılması Gerekenler - Online Yedek Parça | Oto Yedek Parça |OnlineParcam.com

Kış mevsiminde araç kullanmak pek çok sürücü için keyif verici bir durum değildir. Zorlu yol koşulları ve soğuk hava insanlar üzerinde olduğu kadar araçların da üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Bu sebeple sizler için kış boyunca güvenli seyahat edebilmeniz ve araç kış bakımı yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlattık.

Kış Aylarında Araç Kullanmak

Kış aylarında araç kullanmadan önce kendinizi buna hazırlamalısınız. Mevsimsel gerekçelerden ötürü araba ile yolculuk oldukça zorlaşacak, refleksleriniz zayıflayacak ve olumsuzluklara daha açık bir hale geleceksiniz. Bu sebeple iyi bir profesyonelden kış ayları için sürüş teknikleri almanızı ve her zamandan daha fazla trafik kurallarına uymalısınız.

Soğuk hava mevcut yolculuğunuzu zorlaştırmak için elinden geleni yapacaktır.  Bu sebeple kış yaklaşırken hav ve yakıt filtrelerinizi kapsamlı bir bakımdan geçirmelisiniz. Motorunuzun çalışma performansını mevsim değişiklikleri öncesinde yapmanızda oldukça yarar vardır. Bilhassa kış aylarında performans sorunu yaşayan motor hem ısınma problemi yaratacaktır hem de yakıt tüketimi konusunda belinizi bükmeye başlayacaktır. Otomobilinizin yakıt deposunu mümkün oldukça boş bırakmayınız. Yakıt deposu boşaldıkça içerisindeki nemin donma ihtimali daha fazla artmaktadır. Bu noktada benzinin donma noktasının daha düşük olması sizin için büyük bir avantajdır. Eğer dizel bir otomobil kullanıyorsanız benzinli araç kullanan sürücüler kadar şanslı değilsiniz. Dizel yakıtın donma noktası benzinden daha yüksektir. Bu sebeple depo içi grekli anti-freeze depolamayı yapmayı sakın ama sakın unutmayınız.

Öneriler

Motor yağınızın bakımın kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Yağ ve filtrenizi yetkili servisten almaya çalışarak aracınız için her zaman en iyi performansı aramalısınız. Yağ kullanımı noktasında yetkili servisinizin önerilerine muhakkak kulak veriniz.

Motorunuzun soğutma sistemi için gerekli olan periyodik bakımları asla ihmal etmeyiniz. Aracın kış aylarında da su kaybetmesi seyahat sırasında size olumsuz sonuçlar yaratacaktır. Lakin su kullanımını yaz aylarında olduğu gibi yapmayınız. Su ve anti-freeze karışımınızı kullanmanız suyun donmasını önlemek için oldukça gereklidir. Bu sebeple iyi bir karışım dengesi tutturmak istiyorsanız yarı yarıya olacak şekilde su ve anti-freeze kullanınız.

Kış seyahatlerinizde araç radyatör kapağı ile gereksiz yere asla uğraşmayın. Kapağını asla açmaya çalışmayın. Motor çevresindeki genel aksamın, radyatör, hortum, kayış vb.  Periyodik bakımlarını asla ihmal etmeyiniz. En iyi performansı elde etmek ve aracınızın garantisini kaybetmemek için her zaman yetkili servisinize başvurunuz.

Isıtıcı ve buz çözücü,  sürüş konforu açısından çalışır durumda olmalıdır. Yol boyunca buğu derdi ile uğraşmamak için gerekli bakımların yapılmasını ihmal etmeyiniz. Eğer kış aylarında uzun bir seyahat planlıyorsanız ve güzergahınızda kar ihtimali varsa yanınıza kürek ve bıçak gibi kesici aletler alabilirsiniz. Bıçak genellikle araç aksamında buz tutma gibi durumlara müdahale içinken kürek de olası kar temizleme durumu için gerekli olabilir.

Yola çıkmadan önce muhakkak akünüzü kontrol ettirin. Aküyü doğru bir şekilde test edebilmek için yetkili servisinize müracaat ediniz.  Bunun yanı sıra, yanınıza olası iklimlendirme ve fan arızaların etkisini azaltabilmek için ekstra kalın kıyafet, eldiven ve atkı almayı unutmayınız.

Akünüzün bağlantı noktalarındaki korozyonu kazıyın ve tüm yüzeyini dikkatlice temizleyin; akabinde tüm bağlantıları yeniden sıkın. Akü kapakları çıkarılabilirse, sıvı seviyesini aylık olarak kontrol ediniz. Bu eylemleri yaparken araçta bir elektronik veri kayına yol açmamak için gerekli kullanım kılavuzunuza sadık kalınız.

Yolculuk öncesinde kesinlikle far kontrollerinizi gerçekleştirin. Yanmış duy var ise bunları değiştiriniz. Lastiklerinizi değiştirmeyi unutmayınız. Kış aylarında dört mevsim lastikleri kullanmayınız. Kış ayları sahip olduğu ekstrem şartlardan ötürü özel yol tutuşuna sahip lastiklerin kullanımını gerekli kılmaktadır. Kış lastikleri sahip olduğu özel kauçuk yapısıyla daha fazla yol tutuşu sağlayarak size emniyetli bir sürüş ortamı hazırlar.

Adım Adım Araç Kış Bakımı

Yukarıda bahsi geçen tüm adımları takip etmek size kış dönemi boyunca daha emniyetli bir sürüş sağlamanız açısından gerekli temel adımları içermektedir. Emniyetiniz açısından bu kuralları madde madde özetlemek gerekirse;

  1. Kış Lastiklerini Kullanın ve Aracınızın Periyodik Bakımlarını Aksatmayın

Bir sürücü olarak soğuk kış aylarında aracınızı hazır hale getirmenin en önemli adımı aracınızın kış lastiklerini temin etmektir. Kış lastiği size güvenli bir sürüş sunmak için gerekli özelliklere sahiptir. Kış lastiklerine sahip olmak sürüş performansınızda fark yaratacaktır. Bilhassa karlı ve buzlu yollarda sizi güvende tutacaktır. Kış mevsiminde lastiklerinizin hava basıncından emin olunuz. Bu noktadan hareketler periyodik olarak bakımlarını sağlayınız.

  1. Arabanızın Yağını Sık Sık Kontrol Edin

Aracınızın kış mevsiminde iyi performans göstermesi için yağ seviyenin düşük olmadığından emin olunuz. Kış aylarında aracınız için kullanacağınız en iyi yağ yetkili servis onaylı yağlardır. Sizin için en iyi performanslı yağı kullandığınızdan emin olmak için yetkili servisinize danışmaktan çekinmeyiniz.

  1. Radyatörünüzü Uzun Yolculuklardan Önce Muhakkak Kontrol Edin

Radyatörünüz iyi bir antifrizle doğru seviyeye kadar doldurulmazsa yolculuk sırasında sıvı donabilir veya buzlanma neticesinde parçalara zarar vererek bir sızıntıya sebebiyet verebilir. Radyatörü ve antifrizi önceden kontrol etmek sizi bir kötü sürprizle karşılaşmaktan koruyabilir.

  1. Kış Aylarında Arabanızı Uzun Süre Çalışmaz Halde Tutmayın

Sürücüler arasında yaygın bir "motor ısıtmak” efsanesi vardır. Bu aslında çok yanlış bir bilgi değildir; sadece aracı sürmeden uzun süre çalışır halde bırakmaktansa aracı hareket ettirmeniz daha yararlı sonuçlar ortaya koyacaktır. Şunu hiç unutmayın ki hareket halindeki bir araç her zaman daha hızlı ısınır; bu sebeple yola çıkmadan önce aracınızı uzun süre ısıtmanızın bir anlamı yoktur. Peki, kışın arabanızı ne kadar ısıtmanız gerekiyor? Cevap basit, fazla değil. Siz sürdüğünüzde motor daha hızlı ısınır. Eğer aracınızı uzun bir süre kullanmayı düşünmüyorsanız her hafta en az bir kez aracınızı çalışır halde tutmalısınız.

  1. Acil Durumlar İçin İlk Yardım Kiti Hazırlayınız

Uzun yolculuk öncesinde kendiniz ve araçtaki diğer kişiler için muhakkak bir acil yardım paketi hazırlayın. Uzun kış yolculuklarında ne gibi sürprizlerle karşılaşılabileceğine dair pek bir öngörümüz yoktur. Lakin kış şartlarında basit bir yolda kalma durumu dahi büyük sorunları beraberinde getirecektir. Bu sebeple, yanınızda en azından birkaç öğün sizi tok tutacak besin maddesini ve suyu yanınıza almalısınız. Acil durumlar için fener ve radyo yanınıza alabilirsiniz. Aracın içinde üşümemek için yanınıza battaniye ve kalın yedek kıyafetler almayı ihmal etmeyiniz. Seyyar telefon şarj kitlerinizi de her ihtimale karşılık bu kitlere koymanızda yarar vardır.

  1. Kış Aylarında Arabanızı Yıkamayı İhmal Etmeyin

Soğuk kış aylarında da yollarda kar, sepken gibi yağışlarla araçların temizlendiği bir sır değildir. Bu sebeplerden ötürü pek çok kişi kış aylarında aracını yıkamamaktadır. Oysa kar ve sepken yağışları aracınızın paslanmasına neden olmaktadır. Bu pas oluşumunu önlemek için aracınızı yıkamanız gerekmektedir. Herhangi bir şekilde ortaya çıkan kar birikintilerini kısa sürede aracınızın üzerinden atmanız gerekmektedir. Eğer aracınızın kar ve buz ile uzun süre temas etmesine izin vermez ve periyodik olarak aracınızı yıkarsanız kış aylarında maruz kalınan pas tehlikesinden kurtulabilirsiniz.

Kış aylarında bilhassa uzun yola çıkacak sürücülere bu bahsettiğimiz adımlara uymalarını kendilerinin ve sevdiklerinin canını tehlikeye atacak adımlardan uzak durmalarını rica ediyoruz

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.