Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Corona Virüsü ve Araç Temizliği Nasıl Olmalı? - Online Yedek Parça | Oto Yedek Parça |OnlineParcam.com

31-10-2020 13:26
Corona Virüsü ve Araç Temizliği Nasıl Olmalı? - Online Yedek Parça | Oto Yedek Parça |OnlineParcam.com

Küresel olarak dünyayı etkisi altına alan Corona virüse karşı önlemler uluslararası çapta artırılıyor. Virüse karşı alınabilecek belki de en iyi kişisel önlem ise sosyal izolasyon yani evden bir süre zorunda olmadıkça çıkmamaktan geçiyor. Her ne kadar bunu desek de bazı durumlarda insanlar dışarı çıkmak zorunda kalabiliyor. Dışarı çıkmak zorunda kalan vatandaşlar da mümkün olduğunca toplu taşımadan uzak durarak özel araçları ile yolculuk etme yoluna gidiyor. Tabii ki bu zorlu süreçte özel araç temizliği de çok dikkat etmeliyiz. Sizlere bu yazımızda corona virüsü ve araç temizliği nasıl olmalıdır detaylı bir şekilde anlatacağız.

Hepimiz araçlarımızı temiz zannederiz. Ancak temiz sanılan araçlarda bile milyarlarca mikrop ve bakteri barınır. Dışarı çıktığımızda kalabalık ortamlarda bulunuyor ve kirli yüzeylere temas ediyoruz ardından da arabamıza aynı kıyafetlerle biniyoruz. Dolayısıyla arabalarımızın sokaklardan pek de farkı olduğunu söyleyemeyiz. Bu yüzden arabamızı olabildiğince temiz tutmalıyız.

Aslında bu anlattığımızın sadece corona virüs için değil bütün bakteri ve mikroplardan da korunmak için yapılması gerekir. Ancak corona virüs bize temizliğin ne kadar önemli olduğunu hatırlattı bu günlerde. Peki, araç içini hijyenik kılmak için ne yapmalıyız? Bu sorunun cevabını araç içindeki alanları tek tek inceleyerek cevaplandırabiliriz:

Corona Virüsü ve Araç Temizliği

Corona virüsün insan sağlığına ve hayatına olan can alıcı etkilerini de göz önüne alarak yaşamımızın her alanında temizlik alışkanlıklarımızı bir kez daha sorgulamalıyız. Özellikle virüs ve bakterilerin yaşam alanı haline gelebilen araçlarımızın temizliğine fazlasıyla dikkat etmek gerekmektedir. Corona virüs ve araç temizliği artık özel araç sahibi olan herkes için en çok dikkat edilmesi gereken konular arasında yer almaktadır.

Corona Virüs ve Klima

Arabalarımızın klimaları birçok mikrobu ve bakteriyi içinde barındırır. Bu yüzden temizliği çok önemlidir. Klimamızın polen filtresini vakti gelince mutlaka yenisi ile değiştirmeliyiz. Klima polen filtresini 3 ayda bir temizlemeliyiz. Klimayı açtığımızda ilk beş dakika camlar da açık olmalı. Klima açıldığında çıkan ilk hava solunmamalı.

Araçtaki Döşeme Malzemelerinin Temizliği

Özellikle kumaş malzemeler, bakterilerin içinde yaşayabileceği elverişli alanlardır. Bundan dolayı hem evde hem de arabada en çok virüs ve bakteri bulunduran yerler kumaşlardır. Arabamızdaki halı ve koltukları düzenli olarak yıkatmalıyız.

Elle Temas Eden Alanlar

Aracın içindeki neredeyse her noktaya ellerimiz temas eder. Fakat kapı kolu, bagaj kapağı ve direksiyon simidi en çok temas ettiğimiz alanlardır. Bu nedenle bu kısımların alkol bazlı güçlü dezenfektasyonlarla düzenli aralıklarla silinmesi gerekir. Corona virüsü ve araç temizliği konusunda dikkat edilecek en önemli noktalardan biri de el ile temas edilen alanların düzenli temizliğidir.

Torpido Gözü Çöp Olmasın

Neredeyse hepimiz, kullanmadığımız eşyaları, benzin fişlerini ve ambalajları torpidoya sıkıştırırız. Bu yapılan hareket, torpido gözü hava almadığından dolayı oranın bakteri ve mikrop yuvasına dönüşmesine sebebiyet verir. Bu sebeple torpido gözünü sık sık temizlemeliyiz.

Tabii ki bunlar aracın mikrop ve virüslerden tamamıyla arınmasına yetmiyor. Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Mumcu, araçlara mutlaka anti bakteriyel iç temizlik yaptırılması konusunda uyarılarda bulundu. Uzmanlar belediyelerin toplu taşımalar için yaptığı dezenfektasyonun özel araçlar için de yapılması gerektiğini, söylüyor. Corona virüsü ve araç temizliği söz konusu olduğunda sektörde de ciddi önlemler alınmaya başlandı. Araç içi dezenfektasyon işlemini gerçekleştiren çoğu temizleyiciler var. İçeriğinde su, oksijen ve kolloidal gümüş içeren bileşen araç içerisine püskürtülerek araç 2 saat içerisinde dezenfekte ediliyor. Bu işlemin 15 günde bir yapılması gerekiyor. Bu işlem sonucunda araçlar yüzde 99.99 virüs ve mantarlardan arınıyor. Her ne kadar kullanılan ürünlerin zehirleyici ya da solunması zararlı maddeler olmasalar da bu işlemi yapan firmalara Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat ile veriliyor.

Düşmanınızı çok iyi tanımalısınız…

Corona Virüsü Nedir?

Corona virüsü çoğunlukla soğuk algınlığına sebep olan virüslerdir. SARS-CoV, 21. Yüzyılın ilk uluslararası sağlık acil durumu olarak 2003 yılında, daha önceden bilinmeyen bir virüs halinde ortaya çıkıp yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep olmuştur.

İlk olarak 1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkmıştır. Birçok hastada hiçbir sebep ortada değilken zatürre görülmesi üzerine SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni koronavirüs yani COVID-19 teşhis edildi. Virüsün esas kaynağı hayvanlardır. Corona virüsler deve, yarasa, kedi ve yılan gibi birçok hayvan türlerinde de bulunabilen virüslerdir. Hayvanlardan insana bulaşabilir ve insanlar arasında da bulaşıcılık devam eder. Virüsün Çin’deki bir canlı hayvan pazarındaki yılanlardan insanlara bulaştığı düşünülmektedir. Hastalığın tıpkı mevsimsel gripler gibi kuluçka süresi 2 ile 14 gün arasında değişmektedir.

İnsandan insana bulaşması Ocak 2020 ortalarında hızla artmaya başladı. Kısa süre içerisinde Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da yer alan çoğu ülkede yaşanan virüs vakaları rapor edildi. En sonunda 11 Mart 2020’de WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından küresel salgın ilan edildi. 25 Mart 2020 itibariyle dünyada 458,662 vaka ve 113,776 iyileşmiş hasta rapor edilirken 20,799 ölüm gerçeklemiştir. Bu sayılarla şimdiden 2009 yılındaki domuz gribi salgınından daha tehlikeli hale gelmiş bulunmaktadır. Domuz gribi WHO verilerine göre 2009 yılında 700 milyondan fazla insanda görülmüş ve 18,036 kişi hayatını kaybetmiştir. Şu anda virüs Çin merkezli olmaktan çıkmış ve merkezini Avrupa’ya yöneltmiştir. Özellikle İtalya ve İspanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde her gün yüzlerce kişi hayatını kaybediyor ve şu anda birçok ülkede sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Türkiye’de ise ilk corona virüs vakası 11 Mart sabahı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından duyurulurken, ikinci vaka ise 13 Mart günü onaylandı. Daha sonrasında ise hasta sayısı hızla artmaya başladı. İlk ölüm ise 20 Mart günü onaylamıştır. 26 Mart 2020 itibarıyla Türkiye’de vaka sayısı 2433’e çıkmıştır ve bu hastaların 59’u hayatını kaybetmiştir.

Corona Virüs Nasıl Bulaşır ve Belirtileri Nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre virüs solunum yoluyla bulaşmaktadır. Yani mikrop, öksürmek ya da hapşırmakla havada belli süre asılı kalabilir. Ayrıca, öpüşmek ve eller ile temas şeklinde de bulaşır. Hastalığı alan birisi, taşıyıcı olduğunu fark etmeden ve belirtiler ortaya çıkmadan da virüsü başkalarına bulaştırabilir.

Hastalığın en önemli belirtileri geçmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Bunun yanı sıra normal gribin de belirtileri olan burun akıntısı, halsizlik, vücut ağrısı da corona virüsün belirtileri arasında yer alıyor. Son yapılan açıklamalara göre koku ve tat duyusu kaybı da corona virüs belirtisi olarak görülüyor. Bu ciddi belirtileri bir kez daha düğündüğümüzde corona virüsü ve araç temizliği konusuna da ciddi olarak önem vermemiz gerekmektedir.

Corona Virüsü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Corona Virüse özgü bir ilaç maalesef şu an yoktur. Virüse karşı iyi gelen ilaçlar mevcut ancak virüsü öldürmeye yetecek bir ilaç henüz bulunmadı. Ağır hastaların çoğu destekleyici tedavi görmektedir. Nerede sıkıntılı bir durum oluşursa onu çözmeye yönelik bir tedavi yapılır. Virüsü yok edecek ilaç ve aşı geliştirme çabaları ülkelerce devam etmektedir.

Corona Virüsten Nasıl Korunabilirim?

Virüsten kaçınmamız için yapmamız gereken birkaç kişisel önlem vardır:

  • Hasta insanlarla temastan kaçınılmalıdır.
  • Hastaların yoğunlukla bulunduğu sağlık kuruluşlarına gidilmemeli, gidilmesi gereken durumlarda başkasıyla temas edilmemelidir.
  • Çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketilmemelidir.
  • Yabani ve evcil hayvanlar ile temastan kaçınılmalıdır.
  • El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller en az 30 saniye boyunca sabun ve su ile yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı yerlerde alkollü dezenfektan kullanılmalıdır.
  • Dışarı çıkılması gerek acil durumlarda maske ve eldiven takılmalıdır.
  • Öksürürken ve hapşırırken ağzınızı elinizle değil, bir mendil ya da dirseğinizin iç kısmıyla kapatılmalıdır.
  • Corona virüsü ve araç temizliği bir arada düşünülmeli, araç bakımı ve temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Düzenli uyku alınmalı ve düzenli beslenilmelidir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.