Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

ESP Nedir? Nasıl Çalışır? - Online Yedek Parça | Oto Yedek Parça |OnlineParcam.com

28-10-2020 14:20
ESP Nedir? Nasıl Çalışır? - Online Yedek Parça | Oto Yedek Parça |OnlineParcam.com

Otomobillerde bulunan, ESP özelliği; sürücünün kaza yapma riskini karşı koruma sağlamaktadır. Kazaların önüne geçilebilmek için hazırlanan ESP sistemi, Electronic Stability Programı-Elektronik Stabilite Programı anlamının kısaltılmasıdır. Peki ESP nedir?

ESP sistemi; otomobillerin dayanıklılık ve denge gücünü en yüksek seviyeye çıkarmayı amaçlayan bir sistemdir. Aracın doğru şekilde manevra yapmasını sağlayan, ESP sistemi 2014 yılında Avrupa Birliği ülkelerinde sayılan tüm araçlarda zorunlu hale getirilmiştir. ESP sistemine, otomotiv sektöründe güvenlik alanında yapılmış en büyük teknoloji olarak bakılır. Olası kazaların önüne geçebilmesi ve can kayıplarını engellemesi ile dikkat çeker.

Güvenlik ve ESP

  • İngiltere merkezli yapılan bir araştırmanın sonucuna göre; ESP sistemi, sürücüyü ve yolcuları olası-ölümcül bir kazadan, yüzde 25 oranında kurtarmaktadır. İsveç’te yapılan bir araştırmaya göre ise, yağmurlu havalarda oluşan çarpışmalara karşı, ESP sayesinde yüzde 32’lik bir düşüş yaşanmıştır.
  • Bazı otomotiv markaları ise bu sistemi, kendilerine özgü isimlendirmeyi tercih ediyorlar. Örneğin; Volvo DTSC, Porsche PASM-Porsche Active Suspension Management şeklinde farklı isimler ile müşterilerin karşına çıkabilmektedir.

Güvenlik açısından sağladığı faydaları ile dikkat çeken ve önemli bir teknolojik gelişmeyi bizlere sunuyor. ESP ile alakalı bilinmesi gereken en temel özellikle ise ölümcül kaza riskini en aza indirmesi, diyebiliriz.

ESP Nedir?

ESP nedir sorusunun cevabına gelecek olursak, detaylı olarak şu şekilde açıklayabiliriz.

ESP, gelişen ve üretilen son teknolojik otomobillerde, standart olarak kullanılmaktadır. ESP, sürücünün güvenle seyir etmesini esas alır. Teknolojinin asıl amacı, kötü hava şartlarında, sürücünün olumsuz herhangi bir durumla karşılaşmamasıdır. ESP sisteminde yer alan, araç sensörleri-algılayıcıları bir bütün halinde çalışır.

  • ESP programı, farklı-olumsuz yol durumlarında ve pedalların konumlanmasına göre devreye girer. Böylelikle, otomobilin istenmeyen durumlar ile karşılaşması engellenir. Örneğin; sert bir viraja girildiğinde, uygulanan sert direksiyon hareketleri durumunda, normal şartlarda; aracın kontrolü sürücünün elinden çıkar. Fakat ESP sistemi, böyle bir durumda devreye girer, sürücünün, araçla kaza yapmasını engeller. Kontrolün sürücünün elinde olmasını sağlar. Araç gitmesi gereken yolda gidiyor olsa da, ESP sistemi ile saniyede 25 defa, sensörlerden hız-konum bilgisi alır.
  • Otomobil seyir halinde iken; direksiyonun ani manevralarla çevrilmesi, otomobilin devrine de bağlı olarak, virajı güvenli bir şekilde yapamamanıza sebep olabilir. Bu durumda, ESP sistemi devreye girer ve otomobilin kontrolü, yine sürücüde kalır. Böylece aracın güvenle dönüş yapabilmesi sağlanır. Böylece, ESP nedir, sorusunun yanıtına kısaca; ESP sistemi sürücüye güven sağlayan bir sistem diyebiliriz.
ESP Nedir? Nasıl Çalışır?

ESP programı, sürücünün otomobil ile yaptığı her hamleyi-davranışı kontrol etmektedir. Bu durumda, yapılan hamleler ile alakalı herhangi bir olumsuz ya da dengesizlik varsa, ESP sistemi devreye girer. ESP nasıl çalışır; ESP, ABS ve TCS sistemleri ile beraber çalışır. Araç hareket halinde iken, giden otomobilin savrulmaması veya kaymaması için, sensörler desteğiyle tüm tekerleklerin dönüşünü algılar ve kontrol altında tutar. Tekerlerin birinde dahi, yaşanan bir düşüş ya da artış olursa, o tekerdeki devire ters etki yapar.

Yani ESP programı ile otomobilde bulunan dört tekerlek de, doğru-dengeli bir biçimde dönüş yapar. Böylece aracın yol tutuşu daha iyi olur. Fakat bazı durumlarda, ESP sistemi arıza verebilir. Böyle bir durumda yani ESP arızası olduğunda; olası savrulma ya da ıslak zeminde kayma gibi durumlara karşı araç, korunmasız kalır. Bu nedenle, ESP sisteminin doğru çalışması önemlidir.

Olumsuz Yol Koşullarında ESP

Sürücünün aracı yönlendirme şekli ile aracın davranış biçimi arasında denge sağlayan ESP, olası olumsuz yol şartlarında devreye girer. Örneğin; çok keskin virajlarda veya ani durumlarda, aracın burnu istenilen yöne gitmeme durumu olabilir. ESP sistemi, noktada devreye girer ve bünyesinde bulunan algılayıcılar sayesinde, aracın sürücünün yönlendirdiği yere gitmediğini anlar. ESP frenini uygular, böylece aracın yönü istenilen tarafa doğru düzelir. Sürücünün yol kontrolünü yeniden sağlar. Ama tabii ki ESP sisteminin görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi için, düzgün çalışması gerekir.

ESP’nin Düzgün Çalışmasını Sağlayan Parçalar

  • Yanal hız algılayıcılar: Otomobilin aktif yönünden ne kadar saptığını hesaplar ve ESP sistemine bildirir.
  • Teker hız algılayıcılar: Tekerlerde bulunan, ayrıca tekerlerin hızını ayrı ayrı ölçebilen parçalardır.
  • Hidrolik -fren basıncı algılayıcısı: Ani fren yapma gibi durumları ve fren basıncını algılayan, tekerlerin kitlenmesini önleyen parçalardır.
  • Direksiyon açısı algılayıcısı: Sürücünün gitmek istediği yönü saptar.
  • Elektronik kontrol ünitesi: Bütün algılayıcılardan topladığı bilgileri değerlendirir ve kritik bir durum olması halinde, ESP sistemini devreye sokar. ESP programının beyni olan ünite denilebilir.

Önemli görevlere sahip ESP sisteminin düzgün çalışması önemlidir. Bu nedenle olası, ESP arızasına karşı, ESP arızası nedir ya da nasıl anlaşılır bilmenizde fayda vardır.

ESP Ne İşe Yarar?

ESP, otomobilin güvenlik sistemlerinden en önemlisini oluşturur. Sürücünün ve yolcuların, hatta çevrede yer alan, olası kazada zarar görebilecek herkesi, bir nevi koruma kalkanı sağlar. Hayati öneme sahip ESP ile alakalı bilinmesi gereken ise düzgün çalıştığından emin olmak diyebiliriz. ESP ne işe yarar, en önemli özelliği ile olası ölümcül kaza durumlarına karşı riski düşürür diyebiliriz.

  • Rotadan çıkma oranını hesaplar ve sürücünün kontrolünü yeniden sağlar.
  • ECU-hidrolik kontrol ünitesiyle veri yolu ile haberleşme sağlar.
  • ESP özellikle kışın, karlı ve buzlu yollarda kapatılması gerekebilir.
  • Otomobilin savrulma ihtimaline karşı, devreye giren ESP sistemi, karlı ve buzlu havalarda, otomobil kaydığında devreye gireceği için; otomobil, sistem tarafından durdurulmaya çalışılabilir. Bu gibi durumda, ESP’nin devre dışı bırakılması en doğru seçenek olur. Yeni çıkan bazı modellerde ise, kış modu ile ESP sisteminin, otomatik olarak devreden çıkmasını sağlayan bir program bulunmaktadır.

OnlineParcam.COM, oto yedek parçaChevrolet yedek parçaMercedes yedek parça gibi ihtiyaçlarınızda destek alabileceğiniz tek platformdur.

ESP Arızası Nedir?

Otomobilinizde yer alan ESP işareti, sürekli yanıyorsa ve manuel ESP tuşu çalışmıyorsa bu durumda, yol bilgisayarı kontrol paneli de çeşitli uyarılar veriyorsa, bu ibareler; EPS sisteminin arızalı olduğunu anlamına gelebilir. Ayrıca, ESP, akü voltajına karşı en çabuk tepki veren bir sistem olduğundan, herhangi bir akü arızasında da, ilk tepkiyi bu bölüm verebilir. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekir. ESP sistemi, sürüş güvenliğini sağlamaya yarayan önemli bir araçtır. Bu nedenle düzgün çalışmasını sağlamak gerekir. ESP arızası kimi zaman, ASR arızası ile de karıştırılabilir.

  • ASR, "Anti Patinaj Sistemi" olarak bilinir. Asıl açılımı ise "Anti Schlupf Regelung" şeklindedir. ASR sisteminin temel görevi, aracın patinaj yapmasını önlemektir. Patinaj ise, aracın kalkış hızını etkiler. Hızlı hareket etmek gerekli iken, gaz pedalına birden yüklenildiğinde, araç patinaj yapar. Böylece tekerlekler oldukları yerde belli bir süre döner ve aracın kalkış hızını yavaşlatır. Ayrıca; aracın zorlu yol koşullarında rahat bir şekilde kalkış yapmasını sağlar. Kaygan zeminlerde, virajlarda aracın savrulmasını engeller. Sürüş güvenliğini artırır ve lastiklerin aşırı yıpranmasını önler, şeklinde faydaları da vardır.
  • ASR hatası ise; gösterge panelinde ASR ışığı-ASR butonu sürekli yanar. Aracın teknik servise götürülmesi gerekir.

ESP sisteminin nasıl çalıştığını ve sizi nasıl koruduğunu görmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

ESP ve ASR Sistemi

ESP ve ASR sistemleri arasındaki ilişki ise; ASR sadece patinaj önleyici bir sistemdir. Ayrıca ESP sistemini destekler. ESP ise daha kapsayıcı bir uygulama diyebiliriz. Aracın patinaj vb. dahil olmak üzere, kontrolsüz tüm hareketlerini düzeltmekle görevlidir. Bu gibi nedenler ile ESP nedir ve ASR nedir gibi konular hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.